ГР Спільна Справа Дніпропетровськ

Спільна Справа Дніпропетровськ

Громадянський рух по припиненню повноважень
Верховної Ради та Президента
Сайт Дніпропетровського активу Спільної Справи




Новини Днiпропетрiвська
Тендер з-під Циркіна та Ступака

Головна » 2012 » Січень » 26 » Тендер з-під Циркіна та Ступака
23:18

ТОВ, контрольовані чиновниками, отримають 5 мільйонів гривень з бюджету м. Дніпропетровська.
Тендерні торги щодо будівництва 365 контейнерних майданчиків для збору та складування побутових відходів, біля житлових будинків усіх районів Дніпропетровська, відбулися з порушеннями чинного законодавства.

Пропозиції переможців конкурсу, – фірми близької до місцевого олігарха Вадима Єрмолаєва – ТОВ «Равелін», яка виграла лоти на виконання робіт в 5-ти районах Дніпропетровська, а також ТОВ «Світязь» та ТОВ «Київська Русь», близьких до зам. губернатора Івана Ступака – переможців на виконання робіт в 3-ох районах міста, – не відповідають вимогам документації конкурсних торгів. І явних доказів тому декілька.

Переможці конкурсних торгів подали пропозиції з заниженими цінами по виконанню будівельних робіт – саме такий висновок можна зробити, вивчивши надані на конкурс пропозиції.

Так, в кошторисах вказаних ТОВ відсутня вартість необхідних при виконанні такого роду робіт будівельних машин та механізмів (бортові автомобілі, крани, рухомі компресори, автомобілі-самосвали та ін.) та оплата праці робітників, зайнятих управлінням обслуговуючих машин.

Згідно пункту 7 розділу 3 Документації конкурсних торгів, ціна, за яку учасник згоден виконати замовлення, розраховується виходячи з обсягів робіт на підставі нормативної потреби в трудових і матеріально-технічних ресурсах, необхідних для виконання робіт по об’єкту замовлення, та поточних цін на них.

Тож сам-собою напрошується висновок, що ціна робіт, запропонована переможцями конкурсу, не відповідає ринковій ціні для даного виду робіт.

Для повного розуміння відзначимо, що «переможці» не включили в кошторис з будівництва 350 контейнерних майданчиків вартість робіт кранів, самосвалів, рухомих компресорів. Цим фірми, підконтрольні чиновникам Єрмолаєву і Ступаку, занизили вартість робіт. Що і дозволило їм запропонувати нижчі ціни та «вибороти» бюджетні кошти: близько 5 мільйонів гривень.

І тут не можна не задуматись над ще одним крамольним питанням: а чи не виникне у «переможців», у подальшому, для виконання вказаних робіт наступної спокуси – використати будівельну техніку, яка належить області чи місту? Бо, як відомо, Іван Ступак обіймає посаду першого заступника губернатора Дніпропетровщини, а Вадим Єрмолаєв є родичем і хрещеним політичним батьком Ігоря Циркіна – першого заступника міського голови. І, теоретично, у переможців є всі можливості скористатися родинними та робочими зв’язками.

Але повернемось, як говорять у народі, «до наших баранів». Наступне порушення при визначенні переможців конкурсних торгів – не враховано реального строку виконання робіт.

Переможці конкурсних торгів, по даним директора ТОВ «ТД Валді», у своїх пропозиціях зазначили надто короткий термін виконання таких робіт – 15 днів.

«Не врахований термін риття ям та котлованів, монтаж конструкцій контейнерних площадок, монтаж кровельного покриття. Слід звернути увагу на те, що, як свідчать експерти, процес затвердіння і висихання бетону займає близько 20 днів. В свою чергу процес будівництва контейнерних майданчиків біля житлових будинків становить 7 тижнів», – заявляє директор ТОВ «ТД Валді» Валерій Клименко.

Відзначимо і те, що при визначенні переможців конкурсних торгів чиновниками міськради не врахована реальна вартість будівельних матеріалів, що використовуються для даного виду робіт. В своїх пропозиціях переможці конкурсу вказали занижені ціни на будівельні матеріали. Зокрема, ними вказана вартість арматури 600 грн. за 1 тонну, тоді як її ринкова вартість, по даним експертів, складає не менше 6 тис. грн.
за 1 тонну. А пунктом 7 розділу 3 Документації конкурсних торгів передбачено, що учасники процедури закупівлі повинні надати в складі пропозиції конкурсних торгів документи, які підтверджують відповідність пропозиції конкурсних торгів учасника технічним, якісним та іншим вимогам до предмета закупівлі.

У той же час, повторюсь, у пропозиціях переможців конкурсу вартість будівельних матеріалів значно занижена.

Директор програвшої в тендері ТОВ «ТД Валді» Валерій Клименко подав позов у Господарський суд Дніпропетровської області та вимагає провести незалежну експертизу наданих кошторисів в спеціалізованому інституті в Харкові.

Вказані торги проведені Управлінням охорони навколишнього природного середовища Дніпропетровської міської ради, яке є замовником робіт з будівництва 365 контейнерних майданчиків для збору та складування побутових відходів і, за словами проінформованих джерел в міськраді, намагається заблокувати проведення незалежної експертизи. Бо у разі доведення факту непрозорості проведення держзакупівель, чиновникам, як розпорядникам бюджетних коштів, доведеться відповідати по закону.

Думка експертів
Заслужений будівельник України, генеральний директор компанії «Созідатєль» Леонід Турчин:

«З приводу контейнерів важко сказати. Я повинен знати об’єм робіт. Але виходячи з названої вами кількості – 365 майданчиків за 15 днів – побудувати нереально.

А ще врахуйте погодні умови, багато ж залежить і від того, в яку пору року будуть виконуватись роботи. Зараз на вулиці зима. Висушувати в таку погоду бетон, коли температура повітря сягає -7 градусів, а потім може опуститися до -10, це дуже серйозна робота. В нормальних умовах процес висихання бетону займає до 27 днів.

Що стосується вартості 12-міліметрової арматури, яку бажано використовувати при виконанні такого роду робіт, вона складає не менше 6 тисяч гривень. Наприклад, ми останній раз по тендеру заплатили 6.975 гривень за тонну 12-го номеру арматури з доставкою з Кривого Рогу. Я ніколи не чув про ціни в 600 гривень за тонну».

Перший заступник міського голови Дніпропетровська Ігор Циркін:

«Стосовно тендера щодо виготовлення контейнерних майданчиків?

Тендер законний чи незаконний – це питання спірне. Зараз справа знаходиться на розгляді в суді. На наш по­гляд, там все було законно. А зв’язку цих компаній з Вадимом Єрмолаєвим я не бачу.

Для нас же головне, щоб в місті з’явилися майданчики.

Термін виконання робіт? Якщо в фірм-переможців вже закуплений матеріал (що було в умовах тендеру) для виготовлення контейнерних майданчиків, то терміни виготовлення 15 днів – цілком реальні. (Можливо Ігор Маркович, який за освітою є зубним техніком, сплутав будівельний цемент зі стоматологічним цементом для пломбування зубів? – авт.). А у компаній-переможців, як доповіли мені наші співробітники, матеріал вже закуплений.

Що стосується арматури, необхідної для виготовлення майданчиків, то питання не в тому, що це за арматура, а в тому, коли вона була закуплена. Якщо вона була закуплена в грудні минулого року – то ціну занижено. Якщо ж арматуру закупляли рік чи два тому, то це реальна ціна. Нашим завдання, спільно з Управлінням охорони навколишнього природного середовища, було будівництво як можна більшої кількості майданчиків по максимально низькій ціні. Але ми лімітовані сумою, виділеною депутатським корпусом на закупівлю робіт – близько 5 мільйонів гривень. І деякі нечистоплотні компанії, що подають в суд, заважають нам працювати. Тож тепер встановлення майданчиків, яке було заплановане на грудень минулого року, відтерміноване на невизначений час.

Автор: Виталий Непомнящий

Категория: Новини Днiпропетрiвська | Просмотров: 756 | Добавил: Dnepr | Рейтинг: 5.0/2 |

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Категорії розділу

Спiльна Справа
Головні новини - новини м.Київ
Новини Днiпропетрiвська
Спільна Справа - Днiпропетрiвськ
Акції та мітинги
Анонси , огляд , враження.
Програмні статті
Наша Ідеологія
Інформація
Iншi свiтлини


СПІЛЬНА СПРАВА

Спільна Справа Дніпропетровськ на facebook
Спільна Справа на facebook
Програма взаємодопомоги
Підписний лист
Збір підписів через інтерент


«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031





Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 178



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Архів записів


Спільна Справа - Дніпропетровськ © 20:11 - 2024
Громадянський рух по припиненню повноважень Верховної Ради та Президента
Долучитись до Спільної Справи:(067) 505-60-55 (Київ), (063)490-85-24 ; (093) 121-11-12 (Дніпропетровськ)
Безкоштовний хостинг uCoz