ГР Спільна Справа Дніпропетровськ

Спільна Справа Дніпропетровськ

Громадянський рух по припиненню повноважень
Верховної Ради та Президента
Сайт Дніпропетровського активу Спільної Справи




Новини Днiпропетрiвська
ПР все, а іншим за законом...

Головна » 2012 » Липень » 3 » ПР все, а іншим за законом...
00:12



В Україні триває міжвиборчий період. Як відомо, чергові вибори народних депутатів відбудуться 28 жовтня 2012 року, відповідно початок виборчого процесу почнеться за 90 днів до дня голосування, тобто в кінці липня цього року.
Після висування і реєстрації кандидатів у депутати та утворення територіальних виборчих комісій настане етап проведення агітації.


Вітчизняне виборче законодавство чітко регламентує строки і порядок проведення передвиборної агітації. Так стаття 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» визначає передвиборну агітацію як здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за, або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу.

Законом також передбачено, що агітація може здійснюватися у будь-якій формі, яка не суперечить Конституції і законам України.

У цьому контексті хочу звернути увагу й на частину 1 статті 70 цього закону, який дозволяє кандидатам у депутати розпочати свою агітаційну діяльність на наступний день після їхньої реєстрації. Тобто, норми закону стосовно проведення передвиборчої агітації починають діяти на кандидатів у депутати з моменту набуття ними статусу суб’єкта виборчого процесу.
Але цей закон нічого не говорить про проведення агітації до моменту реєстрації учасників виборчого процесу, що зводить виключає застосування правових засобів впливу на тих мажоритарщиків, які вже зараз займаються непрямим підкупом виборців та іншими порушеннями виборчого законодавства.

З правової точки зору, по-перше, не існує відповідних норм законодавства, які б передбачали відповідальність за такі дії, а по-друге, відсутній сам суб’єкт відповідальності, який з’являється лише з початком виборчого процесу.

З огляду на це, у політичних партій і майбутніх кандидатів на мажоритарних округах у міжвиборчий період повністю розв’язані руки – до 29 липня вони можуть вільно проводити будь-які публічні заходи, роздавати матеріальні блага, всіляко рекламувати свою діяльність. Єдина вимога – не порушувати Конституцію.

Цією прогалиною в законодавстві і користуються політичні гравці, що також підігріває їх бажання уникнути неминучого перевищення ліміту виборчого фонду на рекламні матеріали і рекламні площі в ЗМІ, оскільки з правової точки зору досить складно чітко розмежувати кошти, які витрачаються під час виборів та у міжвиборчий період.
Таким чином, залишається реагувати на ці випадки не в правовому, а у інформаційному просторі.

В рамках проведення моніторингу порушень виборчого законодавства, до мене від одного з громадських діячів потрапило фото біл-борду, розташованого по вул.Набережна Заводська в м.Дніпропетровську, на якому посадова особа, державний службовець – Начальник Головного територіального управління МНС у Дніпропетровській області Бутківський Віктор Володимирович у фірмовому одягу рятівника звітує, що все соє життя він провів на службі Вітчизні та людям. І все було б нічого, якщо пан Бутківський В.В., будучи посадовою особою та державним службовцем не хизувався б своїми досягненнями у фірмовому одягу українського рятівника з генеральськими погонами та з усіма орденами та медалями на фоні партійної символіки Партії Регіонів, яка посідає на біл-борді поважне місце.

Таким чином, не кажучи про нехтування вимог Закону України «Про державну службу», можна було б казати про формальне порушення паном Бутківським В.В. вимоги ч.21 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», відповідно до якої кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації устаткування, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації посадових та службових осіб органів державної влади чи інших державних органів, органів місцевого самоврядування.

За таких обставин, можна стверджувати, що паном Бутківським В.В. для проведення передвиборної агітації використовується фірмовий одяг працівника державної установи – МНС України як устаткування, об'єкти та ресурси за місцем роботи.
Зі свого боку регіональне керівництво Партії Регіонів залучило до передвиборчої агітації та використала для роботи у якості статиста та фотомоделі посадову особу – держслужбовця в особі Начальника Головного територіального управління МНС у Дніпропетровській області, світлий образ якого, як на мою думку, не дуже фотогенічний.
І хоча в правовому форматі відсутня можливість адекватно реагувати на такі факти порушень виборчого законодавства, вважаю злочином замовчування таких фактів, як під час виборчого процесу так і у міжвиборчий період, оскільки подібні факти є за своєю суттю не інакше як "політична реклама" та "політична агітація", що розрахована на вдалий продаж "політичного товару" під назвою Партія Регіонів.

А.Фісунов

Категория: Новини Днiпропетрiвська | Просмотров: 782 | Добавил: Dnepr | Рейтинг: 5.0/1 |

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Категорії розділу

Спiльна Справа
Головні новини - новини м.Київ
Новини Днiпропетрiвська
Спільна Справа - Днiпропетрiвськ
Акції та мітинги
Анонси , огляд , враження.
Програмні статті
Наша Ідеологія
Інформація
Iншi свiтлини


СПІЛЬНА СПРАВА

Спільна Справа Дніпропетровськ на facebook
Спільна Справа на facebook
Програма взаємодопомоги
Підписний лист
Збір підписів через інтерент


«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031





Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 178



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Архів записів


Спільна Справа - Дніпропетровськ © 20:11 - 2024
Громадянський рух по припиненню повноважень Верховної Ради та Президента
Долучитись до Спільної Справи:(067) 505-60-55 (Київ), (063)490-85-24 ; (093) 121-11-12 (Дніпропетровськ)
Безкоштовний хостинг uCoz